Shortfill vs. Longfill liquidy: Aký je rozdiel?

Shortfill vs. longfill náplne: Aký je rozdiel?

Zdá sa vám výber tej správnej náplne do elektronickej cigarety ako nemožný? Verte nám, skutočne to nie je nadľudský výkon – dokonca ani vtedy, ak s vapovaním len začítane. Stačí sa riadiť niekoľkými základnými pravidlami a chybu neurobíte. Dnes sa spolu pozrieme na rozdiely v takzvaných shortfill a longfill náplniach. Čo sa vlastne pod týmito komplikovanými anglickými názvami skrýva?

V článku sa dozviete:

  • Čo sú shortfill liquidy?
  • Výhody shortfill liquidov
  • Ako namiešať shortfill liquid
  • Čo sú longfill liquidy?
  • Výhody longfill liquidov
  • Aký je rozdiel medzi shortfill a longfill liquidmi?
  • Ktorý si vybrať ?

Svet elektronických cigariet ponúka širokú paletu produktov, ktoré uspokoja aj tých najnáročnejších vaperov. Dve z najpopulárnejších kategórií sú shortfill a longfill liquidy. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, majú niekoľko významných rozdielov, ktoré ovplyvňujú spôsob, akým si pripravíte svoj vlastný e-liquid. V tomto článku sa podrobnejšie pozrieme na to, čo sú shortfill a longfill liquidy, aké sú ich výhody a aký je medzi nimi rozdiel.

Muž vapuje

Čo sú shortfill liquidy?

Shortfill liquidy sú predmiešané e-liquidy bez nikotínu, ktoré sa dodávajú vo väčších fľaštičkách, zvyčajne s objemom 50 ml e-liquidu vo fľaštičke s kapacitou 60 ml, alebo 100 ml e-liquidu vo fľaštičke s kapacitou 120 ml. Tieto fľaštičky nie sú úplne naplnené (zvyčajne okolo 70-80 % objemu fľaštičky je naplnených e-liquidom bez nikotínu). Prázdny priestor vo fĺaštičke je ponechaný na pridanie nikotínových boosterov podľa preferencií užívateľa.Týmto spôsobom si môžete sami namiešať e-liquid s požadovanou hladinou nikotínu a intenzitou chuti.

Dym z elektronickej cigarety

Výhody shortfill liquidov

  • Flexibilita – môžete si sami určiť silu nikotínu a intenzitu chuti.
  • Ekonomické – Väčšie objemy e-liquidu sú často cenovo výhodnejšie v prepočte na mililiter v porovnaní s hotovými malými náplňami.
  • Široký výber príchutí – k dispozícii je nespočetné množstvo rôznych príchutí.
  • Možnosť experimentovania – môžete si vytvárať vlastné zmesi a objavovať nové chute.

Grape ICE-Liquideo Wpuff flavors 50-70ML 00MG Shortfill

Grape ICE - Liquideo Wpuff flavors 50 / 70ML 00MG Shortfill

Ako namiešať shortfill liquid

Namiešanie vlastného e-liquidu zo shortfillu je jednoduchý proces, ktorý vám umožní prispôsobiť si chuť a silu nikotínu podľa vašich preferencií. Potrebujete len niekoľko základných ingrediencií a trochu času.

Čo budete potrebovať:

Shortfill liquid, ktorý je e-liquid bez nikotínu s plnou príchuťou, dodávaný vo väčšej fľaštičke s voľným miestom na pridanie ďalších zložiek.

  • Nikotínové boostery - vysokokoncentrované nikotínové roztoky, ktoré sa pridávajú do shortfillu na dosiahnutie požadovanej koncentrácie nikotínu.
  • Neutrálnu bázu (PG/VG), ak chcete upraviť pomer propylénglykolu a rastlinného glycerínu alebo dosiahnuť väčší konečný objem e-liquidu.
  • Fľaštičku, bezpodmienečne čistú a ideálne s kvapkadlom na zmiešanie.
  • Striekačku alebo pipetu, na presné dávkovanie.
  • Rukavice, aby ste pri miešaní zachovali hygienu a ochránili sa pred priamym kontaktom s  nikotínom.

Návod na miešanie shortfill liquidu:

Príprava:

  • Vyberte si shortfill. Rozhodnite sa pre príchuť, ktorá vás zaujala. Väčšina shortfillov obsahuje 10 – 20 % voľného miesta vo fľaštičke na pridanie nikotínového boosteru a/alebo ďalšej bázy.
  • Zmerajte objem. Potrebujete poznať presný objem shortfillu vo fľaštičke.
  • Vypočítajte množstvo nikotínu. Podľa požadovanej sily nikotínu vypočítajte, koľko nikotínových boosterov potrebujete pridať. Väčšina boosterov má koncentráciu 20 mg/ml. Ak ste začiatočník, odporúčame vám na začiatok použiť kalkulačku na miešanie e-liquidov, ktorá vám pomôže vypočítať presné množstvo nielen nikotínu.
  • Vyberte si bázu. Ak chcete zmeniť pomer PG/VG alebo dosiahnuť väčší objem, pridajte neutrálnu bázu s požadovaným pomerom.

Miešanie:

  • Natiahnite si na ruky rukavice. Chráňte si ruky pred priamym kontaktom s e-liquidom a nikotínom.
  • Pridajte nikotínové boostery. Pomocou striekačky alebo pipety pridajte vypočítané množstvo nikotínových boosterov do shortfillu.
  • Pridajte bázu (ak je potrebné). Ak chcete upraviť pomer PG/VG alebo dosiahnuť väčší objem, pridajte potrebné množstvo bázy do fľaštičky.
  • Zatraste fľaštičkou. Dôkladne pretrepte fľaštičku, aby sa všetky zložky dôkladne premiešali.
  • Nechajte odstáť. Nechajte zmes niekoľko hodín – ideálne cez noc – odstáť, aby sa chute spojili.

straw mama mad maniacs 50-60ml 00mg shortfill

Straw Mama - Mad Maniacs 50 / 60ML 00MG Shortfill

Tipy pre začiatočníkov:

Začnite s jednoduchými receptúrami. Na začiatok si vyberte jednoduché príchute a postupne skúšajte zložitejšie kombinácie.
Dodržujte správne pomery. Presné dávkovanie je dôležité na dosiahnutie požadovanej chuti a sily nikotínu.
Používajte kvalitné suroviny. Kvalita ingrediencií ovplyvní výslednú chuť e-liquidu.

Žena fajčí elektronickú cigaretu

Aký je rozdiel medzi shortfill liquidmi a klasickými hotovými náplňami?

Klasické hotové náplne už obsahujú nikotín. Sú zvyčajne dodávané vo fľaštičkách s menším objemom, napríklad 10 ml. Tieto náplne nevyžadujú žiadne ďalšie miešanie ani úpravy. Používateľ si jednoducho vyberie požadovanú silu nikotínu a príchuť, a náplň môže okamžite používať.

Výhody hotových náplní

Jednoduché použitie – stačí vložiť náplň do zariadenia a môžete začať vapovať.
Sú praktické – ideálne pre tých, ktorí nemajú radi miešanie.
Široká dostupnosť – klasické hotové náplne nájdete v rôznych vyhotoveniach, vyberať si preto môžete na základe vlastných preferencií.

Strawberry Longfill 20ml/60ml - OhF!

Strawberry Longfill 20ml/60ml - OhF!

Čo sú longfill liquidy?

Longfill jentiež typ e-liquidu, ktorý sa používa v elektronických cigaretách. Na rozdiel od shortfill liquidov, ktoré sú už čiastočne naplnené hotovou e-liquidovou zmesou bez nikotínu, longfill obsahuje iba koncentrovanú arómu v menšom množstve, zvyčajne vo fľaštičke s väčším objemom.

Longfill liquidy sa najčastejšie dodávajú vo fľaštičkách s väčším objemom, napríklad 60 ml alebo 120 ml, ale obsahujú len malé množstvo koncentrovanej arómy, napríklad 10-20 ml.

Používateľ si musí do fľaštičky pridať neutrálnu bázu (PG/VG) a prípadne nikotínový booster podľa svojich preferencií. Tento proces vám umožní kontrolovať konečnú koncentráciu nikotínu a samozrejme aj zloženie e-liquidu.

Longfill liquidy ponúkajú vysokú mieru flexibility, pretože si môžete namiešať e-liquid presne podľa svojich požiadaviek na pomer PG/VG, intenzitu chuti a obsah nikotínu.

Aký je rozdiel medzi shortfill a longfill liquidmi?

Hlavný rozdiel medzi shortfill a longfill liquidmi spočíva v ich zložení a spôsobe prípravy.
Shortfill liquidy sú e-liquidy bez nikotínu, ktoré sú čiastočne naplnené v ich fľaštičkách, čo umožňuje pridanie nikotínového boosteru a/alebo ďalšej bázy.

Longfill liquidy obsahujú menšie množstvo koncentrovanej arómy vo väčšej fľaštičke, do ktorej si musíte pridať neutrálnu bázu a prípadne nikotín podľa svojich preferencií. Na rozdiel od hotových náplní, ktoré sú pripravené na okamžité použitie, shortfill a longfill liquidy vyžadujú
prípravu pred použitím.

Charakteristika Shortfill Longfill Hotové náplne
Zloženie E-liquid bez nikotínu s plnou príchuťou Koncentrovaná aróma bez nikotínu Hotová zmes arómy, bázy a nikotínu
Objem Väčší objem (napr. 50 ml v 60 ml fľaštičke) Menší objem arómy (napr. 10-20 ml v 60 ml alebo väčšej fľaštičke) Malý objem (zvyčajne 10 ml)
Nikotín Bez nikotínu, pridáva sa samostatne pomocou nikotínového boosteru Bez nikotínu, pridáva sa samostatne spolu s bázou Obsahuje nikotín, zvyčajne v rôznych koncentráciách
Miešanie Vyžaduje pridanie nikotínového boosteru a/alebo bázy Vyžaduje pridanie bázy a prípadne nikotínu Nie je potrebné miešanie, pripravené na použitie
Flexibilita Vysoká, môžete si prispôsobiť silu nikotínu a pomer PG/VG Vysoká, môžete si prispôsobiť silu nikotínu, pomer PG/VG a objem Nízka, pevná koncentrácia nikotínu a pomer PG/VG
Cena za ml Zvyčajne nižšia, najmä pri väčších objemoch Zvyčajne nižšia, podobná ako pri shortfilloch, ale náklady na bázu navyše Zvyčajne vyššia, najmä pri menších fľaštičkách

 

Ktorý si vybrať?

V konečnom dôsledku, výber medzi shortfill a longfill liquidmi závisí na individuálnych preferenciách a potrebách vapera. Shortfill liquidy ponúkajú pohodlný spôsob, ako si pripraviť e-liquid s požadovanou hladinou nikotínu, kým longfill liquidy zase poskytujú možnosť hlbšej personalizácie zmesi a chuti. Pre začiatočníkov môže byť atraktívnejšia jednoduchosť a priamočiarosť shortfill liquidov, zatiaľ čo skúsenejší vaperi môžu oceniť flexibilitu a kontrolu, ktorú prinášajú longfill liquidy.

Používáme ověření věku Adulto