Čo znamená pomer PG/VG v elektronických cigaretách? Aký pomer je ideálny a ako si vybrať správne?

co-znamena-pomer-PG-VG-v-elektronickych-cigaretach

Skratka PG skrýva za sebou propylénglykol, syntetickú potravinovú prísadu vyrobenú z oxidu propylénu. Stretnúť sa môžete aj s inými názvami ako propándiol, dihydroxypropán, metyletylglykol či trimetylglykol. Niekedy sa kvôli podobným bodom topenia nesprávne zamieňa s etylénglykolom, no ten je pre ľudí vysoko toxický a v potravinárskom priemysle sa nepoužíva.

V článku sa dočítate:

  • Čo znamená PG v elektronických cigaretách?
  • Čo znamená VG v elektronických cigaretách?
  • Ako vyčariť paru snov?
  • Ako ovplyvňuje pomer PG a VG absorpciu nikotínu?
  • Aký pomer vybrať do akého zariadenia? 
  • Ako ovplyvňuje ohmická zátaž tvorbu pary vo vapoch? 
  • Aký pomer PG/VG je ideálny?

Upozornenie: Všetky informácie uvedené v tomto texte slúžia výlučne na informačné účely. Účelom článku nie je v žiadnom prípade podnecovať ani nabádať kohokoľvek k používaniu akýchkoľvek návykových látok. Tento text nie je určený pre osoby mladšie ako 18 rokov. Článok vyjadruje subjektívne názory autora. 

Čo znamená PG v elektronických cigaretách?

PG je jedna z dvoch základných zložiek e-liquidov v elektronických cigaretách. Bezfarebná, mierne sirupovitá tekutina, hustejšia ako voda, ale redšia ako VG. V náplniach slúži ako nositeľ chuti. Platí jednoduchá rovnica či priama úmera – čím viac PG, tým výraznejšia chuť e-liquidu.

Okrem chuti je PG zodpovedné aj za tzv. "throat hit", pocit „kopnutia“ v krku pri inhalovaní. Tento jav je obľúbený najmä u tradičných fajčiarov, ktorí si ho spájajú s fajčením klasických cigariet.

Žena s elektronickou cigaretou

Čo znamená VG v elektronických cigaretách?

Znie to podobne, no v skutočnosti ide o diametrálne odlišnú látku. VG je skratka pre vegetable glycerin, čiže rastlinný glycerín. Ide o bezfarebnú tekutinu prírodného pôvodu, ktorá sa získava zohrievaním triglyceridov obsiahnutých v rastlinných tukoch, najčastejšie sójovom, kokosovom alebo palmovom oleji.

Na rozdiel od PG (propylénglykolu) nehrá VG v e-liquidoch priamu rolu v prenose chuti. Naopak, chuťové arómy utláča do úzadia. To však neznamená, že by v e-liquidoch nemalo svoje opodstatnenie – má.

Vaperi si VG obľúbili predovšetkým pre jeho schopnosť tvoriť husté mraky pary. Vďaka svojej hustejšej konzistencii v porovnaní s PG produkuje VG pri zahrievaní omnoho viac pary, čím umožňuje vaperom vychutnať si bohatý a objemný dymový zážitok.

Ako vyčariť paru snov?

Hustá para z vapovania

Už sme sa ponorili do tajomného sveta PG a VG, dvoch kľúčových ingrediencií v e-liquidoch. Vieme, čo skrývajú za svojimi skratkami, no teraz sa poďme zahrať na alchymistov a zistiť, ako namiešať elixír dokonalej chuti a pary presne podľa vašich predstáv.

Predstavte si, že ste fajčiar, bežný či pasívny, prípadne dokonca odhodlaný bojovník proti dymu, ktorý sa s ním už rozlúčil, no stále si s nostalgiou spomína na ten "štipľavý" pocit v krku. V tom prípade je pre vás ideálnym sprievodcom na ceste za vapovacím potešením propylénglykol (PG). Táto bezfarebná tekutina vám okrem lahodnej chuti dopraje aj "throat hit".

Muž vapuje

Siahnite po vyššom obsahu PG, ak ste si vybrali nenápadnú elektronickú cigaretu s menším atomizérom. Redší PG sa rýchlejšie nasaje do vaty aj v malej špirálke a vy tak budete chránení pred nepríjemnou chuťou nenasatej spálenej vaty.

Pozor ale - ak ste skôr milovníkmi majestátnych mrakov pary a túžite po dymovej symfónii hodnej bohov, potom by vo vašom e-liquide mal dominovať rastlinný glycerín (VG). Táto hustejšia tekutina si síce na nasatie do vaty vyžaduje o niečo viac času, no odmení vás impozantnými oblakmi pary. Využite jej potenciál naplno v nízkoodporových atomizéroch, ktoré zaručia dostatočný prísun tekutiny.

Pamätajte, že toto nie je striktné pravidlo! Robustnejšie atomizéry a objemnejšie elektronické cigarety s možnosťou úprav prívodu vzduchu či dokonca individuálneho nastavenia výkonu sú ako stvorené na experimentovanie s vyšším pomerom VG.

Ako ovplyvňuje pomer PG a VG absorpciu nikotínu?

Už sme si povedali, že zatiaľ čo PG je riedke a ľahko sa vstrebáva do tela, v prípade VG hovoríme o hustejšej zložke, ktorá sa vstrebáva pomalšie. Z tohto pravidla vychádzajú aj štúdie skúmajúce vplyv samotného PG/VG na absorpciu nikotínu z e-liquidu do tela vapera. 

Štúdia MDCI skúmajúca biologický vplyv pomeru tekutých základných zložiek e-cigariet, propylénglykolu a rastlinného glycerínu, na primárne ľudské melanocyty, uvádza, že v e-liquide s vyšším obsahom PG sa nikotín vstrebáva rýchlejšie a silnejšie, čím sa dostavuje rýchlejší a intenzívnejší "náraz" nikotínu. 

Naopak, e-liquidy s vyšším obsahom VG vedú k pomalšiemu a miernejšiemu vstrebávaniu nikotínu, na druhú stranu však s jemnejším a dlhšie trvajúcim účinkom.

Aký pomer vybrať do akého zariadenia? 

Chystáte sa na kúpu vapu, ale nie ste si istí, aký pomer PG/VG doň zvoliť? Nemajte strach, je to pomerne jednoduché. Stačí sa riadiť tromi základnými pravidlami.

  • Výkon zariadenia – zariadenia s vyšším výkonom dokážu efektívne spracovávať hustejšie e-liquidy s vysokým obsahom VG.
  • Odpor atomizéra – nižší odpor atomizéra je vhodnejší pre e-liquidy s vysokým obsahom VG, zatiaľ čo vyšší odpor je vhodnejší pre e-liquidy s vysokým obsahom PG.
  • Váš štýl vapovania – v prípade, že preferujete silný "throat hit" a bohaté mraky pary, zvoľte e-liquid s vysokým obsahom VG a zariadenie s nižším odporom. Ak vám naopak vyhovuje nenápadný a diskrétny vaping, zvoľte e-liquid s vysokým obsahom PG a zariadenie s vyšším odporom.

Pre milovníkov PG sú vhodné predovšetkým obľúbené POD systémy. Tieto kompaktné a ľahko použiteľné zariadenia sú ideálne pre začínajúcich vaperov a pre tých, ktorí preferujú nenápadný a diskrétny vaping. Zvyčajne používajú e-liquidy s vyšším obsahom PG (napríklad 70 % PG), pretože PG sa ľahšie vstrebáva do vaty s menším odporom, aký sa používa v pod systémoch.

Vyznávačom mrakov pary by zasa mohli sedieť mechanické mody a squonktory. Ide o  pokročilé zariadenia ponúkajúce vaperom väčšiu kontrolu nad vapovaním. Sú kompatibilné s rôznymi pomermi PG/VG. Vďaka väčším atomizérom a nižším odporom zvládajú tieto zariadenia efektívne spracovávať aj hustejšie e-liquidy s vysokým obsahom VG ( 70% VG a viac).

Ako ovplyvňuje ohmická zátaž tvorbu pary vo vapoch? 

Ohmický odpor (Ω) je miera odporu, ktorú drôt v atomizéri kladie pretekajúcemu prúdu. Nižší odpor umožňuje pretekať väčšiemu prúdu, čím sa generuje viac tepla a výkonu. Naopak, vyšší odpor vedie k nižšiemu prúdu a menšiemu výkonu.

Nižší odpor zároveň vytvára vyšší výkon pri danom napätí. To vedie k rýchlejšiemu zahrievaniu cievky a produkcii väčšieho množstva pary. Naopak, vyšší odpor produkuje nižší výkon, čím sa cievka pomalšie zahrieva a produkuje menej pary.

Vďaka tomuto faktu môžeme povedať, že nižší odpor produkuje väčšie a hustejšie mraky pary, keďže zariadenie je schopné vyvinúť vyšší výkon potrebný na ich tvorbu. Nuž a vape s vysokým odporom dosiahne výkon menší, teda bude v konečnom dôsledku produkovať aj nižší počet menej hustých mrakov pary.

Aký pomer PG/VG je ideálny?

Aký pomer PG/VG by ste si teda mali zvoliť za akých okolností, ktorý je ideálny pre vás a pre vaše zariadenie? Poďme sa pozrieť na príklady komerčných e-liquidov, ktoré už na trh prichádzajú namiešané v konkrétnych pomeroch. Iste, stále je tu možnosť pripraviť si aj vlastný e-liquid, ale to odporúčame najmä skúsenejším vaperov.

  • Pomer 90VG/10PG – zabudnime na chvíľu na stav takzvaného Max VP, teda e-liquidu prakticky založeného len na rastlinnom glyceríne. Štandardne sa na trhu najčastejšie stretnete s maximálnou hodnotou 90VG/10PG. Ten by ste si mali zvoliť v prípade, že vám pri vapovaní ide najmä o nekonečné mraky pary. Takéto vapovanie je efektné a založené je na práci s výdychovým prúdom. Nutné je však dodať, že pri takomto vysokom obsahu VG dostávate v e-liquide minimum chuti.
  • Pomer 70VG/30PG – podobný stav platí aj pri pomere 80VG/20PG. O level nižšie, pri pomere 70VG/30PG, sa to začína mierne dorovnávať. Ide o najobľúbenejšie e-liquidy medzi milovníkmi hustej pary.
  • Pomer 50VG/50PG – ak by bolo všetko na svete vyvážené, hovorili by sme o dokonalom stave. Taký však môžete dosiahnuť minimálne vo svete e-liquidov a vapingu. Pomer 50VG/50PG znamená totiž jediné – dostatok chuti i pary. Ak ste začínajúci vaper a nie ste si istý, aký pomer je pre vás ideálny, odporúčame vám začať s týmto. Svoje preferencie môžete následne posunúť jedným či druhým smerom.
  • Pomer 30VG/70 PG – Pomer sa nám prvýkrát preklápa a do popredia sa dostáva PG. To znamená, že k slovu sa dostávajú fajčiari klasických cigariet vyznávajúci typický „hit throat“. Ten je tu pomerne významný, avšak ešte stále pri zachovaní signifikantného množstva pary. Myslite však na to, že primárne tu už ide o chuť.
  • Pomer 10VG/90 PG – významný „hit throat“, významné množstvo chuti, minimum pary. Ak chcete vapovať, ale zároveň sa pri tom chcete tváriť nenápadne, maximálne množstvo PG je pre vás ako stvorené. 

Elektronická cigareta

Hoci sa to môže na prvý pohľad javiť komplikovane, vybrať si správny pomer PG/VG podľa vlastných preferencií a možností nášho zariadenia nie je vôbec náročné. Stačí totiž poctivo vnímať niekoľko podstatných parametrov. Veríme preto, že vám náš článok v rozhodovaní pomôže. Ak by ste si však s výberom neboli stále istí, neváhajte sa na nás obrátiť – radi sa na váš prípad pozrieme individuálne.

Používáme ověření věku Adulto