Ako si vybrať najlepší liquid? Kompletný sprievodca

ako si vybrať najlepší eliquid

Skutočne dokonalý zážitok z vapovania dosiahnete iba vtedy, ak si vyberiete ten najlepší e-liquid - náplň do elektronickej cigarety. Od správne zvolenej náplne totiž nezávisí len chuť, ale aj vaša celková spokojnosť. Na trhu dnes nájdete širokú škálu hotových e-liquidov, v ktorej je však niekedy ťažké orientovať sa, dokonca aj pre skúseného vapera.

V tomto článku sa preto podrobne pozrieme na všetky aspekty výberu e-liquidu a poradíme vám, ako si vybrať e-liquid najvhodnejší práve pre vás. 

Disclaimer: Obsah tohto článku slúži výhradne na informačné účely. 

Najlepší liquid pre skúsených vaperov i nováčikov

E-liquid je kvapalina používaná v elektronických cigaretách, ktorá sa počas vapovania mení na paru. Skladá sa z niekoľkých základných zložiek, ako sú propylénglykol (PG), rastlinný glycerín (VG), aróma a nikotín. Tieto zložky určujú chuť a intenzitu pary, a ovplyvňujú váš celkový pocit z vapovania. 

Pri výbere náplní do e-cigariet máte teda dve možnosti.

  1. Môžete si zvoliť hotový e-liquid, teda zmes, ktorá je pripravená na okamžité použitie. Túto možnosť odporúčame najmä nováčikom vo svete elektronických cigariet.
  2. Ak už ale máte s vapovaním skúsenosti a chcete ich posunúť na vyšší level, je tu druhá možnosť. Skúste sa s tým vyhrať, a namiešajte si vlastný e-liquidTáto metóda je časovo náročnejšia a budete potrebovať bázu, arómu a nikotínovým booster. 

Prečo je správny výber náplne do e-cigarety taký dôležitý?

Či už hľadáte jemnú chuť a husté mraky pary, alebo preferujete výraznejšiu chuť a silný pocit v hrdle, iba vhodne zvoleným e-liquidom dosiahnete vytúžený zážitok z vapovania. Rôzne e-liquidy totiž majú rôzne chuťové a senzorické vlastnosti. Okrem toho nie každý e-liquid je vhodný pre všetky typy elektronických cigariet. Povedzme si preto viac o tom, ako si vybrať liquid tak, aby čo najlepšie vyhovoval vašim preferenciám.

husté mraky z vapovania

Zloženie hotových e-liquidov

Aby ste si dokázali vybrať správny e-liqiud, mali by ste poznať jeho štyri hlavné zložky: propylénglykol (PG), rastlinný glycerín (VG), nikotín (alebo nikotínová soľ) a arómy. Každá z týchto zložiek má totiž špecifický účel a významne ovplyvňuje váš zážitok z vapovania.

PG a VG majú šťavu

Propylénglykol (PG) a rastlinný glycerín (VG) sú dve základné zložky e-liquidov, ktoré tvoria jeho základnú bázu, tzv. „vape šťavu“. PG / VG pomer má zásadný vplyv na chuť, produkciu pary a váš celkový pocit pri vapovaní.

PG je tekutá látka, ktorá sa v potravinárskom priemysle používa ako konzervant. PG e-liquid lepšie prenáša chuť a zodpovedá za výraznejší „hit“ v hrdle, čím napodobňuje pocit fajčenia klasickej cigarety. Aj VG sa používa v potravinárstva, nie však ako konzervant, ale ako sladidlo a zahusťovadlo. VG e-liquid je hustejší, sladší a vytvára veľké množstvo pary a hrdle navodzuje pocit jemnosti.

Najbežnejšie pomery PG / VG v e-liquidoch sú 50/50, 70/30 alebo 80/20, pričom vyšší podiel PG poskytuje silnejší pocit „kopnutia“ v krku, zatiaľ čo vyšší podiel VG sa postará o parádny dymový zážitok. 

Prečítajte si článok na našom blogu a zistite, aký pomer PG / VG je pre vás ideálny a ako si vybrať správne.

Nikotín alebo nikotínová soľ?

Nikotín je ďalšou dôležitou zložkou e-liquidov, a prítomný môže byť v dvoch formách. Rozdiel je v tom, ako sa do tela vstrebávajú a ako ovplyvňujú pocit pri vapovaní: 

  1. Free base nikotín je tradičná forma nikotínu, ktorá vás výrazne „kopne“ v hrdle. Je preto vhodná najmä pre tých z vás, ktorí od vapovania očakávate silnejší zážitok podobný fajčeniu klasickej cigarety. Používa sa v e-liquidoch s nižšou koncentráciou nikotínu (zvyčajne do 12 mg/ml). 
  2. Modernejšou formou nikotínu je nikotínová soľ. Umožňuje vyššie koncentrácie nikotínu (až do 50 mg/ml), avšak bez silného dráždenia v krku. E-liquidy postavené na nikotívnovej soli sú veľmi obľúbené a vhodné pre tých z vás, ktorí preferujete rýchlejšie a jemnejšie vstrebávanie nikotínu.

Samozrejme, je tu aj možnosť vapovania bez nikotínu. V našej ponuke nájdete veľký výber e-liquid náplní bez nikotínu

Rozhodujú chuťové poháriky

Nezabudnite na chuť. Na trhu nájdete stovky rôznych príchutí, od klasických tabakových až po exotické ovocné kombinácie. Aj keď všetko závisí od vašich osobných chuťových preferencií, pri výbere správneho e-liquidu odporúčame začať s jednoduchými príchuťami a postupne skúšať zložitejšie arómy. 

elektronická cigareta s kávou

Náš TIP: Niektoré príchute, ako napríklad tabak alebo mentol, môžu vo vašich ústach evokovať chuť klasických cigariet. Odporúčame ich preto najmä začiatočníkom a pri prechode z klasických cigariet.

Správny výber e-liquidu

Pri výbere najlepšieho liquidu je dôležité zohľadniť nielen technické parametre, ale aj vaše osobné preferencie a tiež skúsenosti s vapovaním. 

Začiatočníkom odporúčame ísť na to pomaly a vybrať si jednoduchšie príchute a nižšie koncentrácie nikotínu. Na začiatok je preto vhodnejšie skúsiť e-liquidy, ktoré majú vyvážený pomer PG / VG (ideálne 50 / 50). S nárastom skúseností s vapovaním prichádzajú na rad komplexnejšie príchute a experimentovanie s rôznymi pomermi. 

fajčenie elektronickej cigarety

Časom sa presvedčíte o tom, že e-liquidy s vysokým obsahom VG (minimálne 70 %) vytvárajú husté mraky pary a sú ideálnou voľbou pre tzv. „cloud chasers“. Naopak e-liquidy s vyšším obsahom PG sa postarajú o intenzívnejší chuťový zážitok. 

Na čo sa teda pri výbere najlepšieho liquidu zamerať? Toto sú štyri najdôležitejšie faktory, ktoré vo finále rozhodnú o tom, či zvolená náplň bude spĺňať vaše očakávania. 

1. Vyberte si príchuť

Otázka na obľúbenú príchuť sa už netýka iba zmrzliny. Myslíme si, že príchuť je jedným z najosobnejších aspektov, ktorému by ste pri výbere najlepšieho liquidu mali venovať patričnú pozornosť. 

Ako sme si už povedali, na trhu je obrovské množstvo príchutí. Niektoré e-liquidy dokonca kombinujú viacero chutí naraz, čím vytvárajú komplexnejšie arómy. Zamyslite sa preto nad tým, čo vám najviac chutí - správny výber e-liquidu by totiž mal odrážať najmä vaše osobné preferencie. 

2. Slabý či silný nikotín?

Bežné koncentrácie nikotínu v elektronických cigaretách sú 0 mg, 3 mg, 6 mg, 12 mg a viac. Silu nikotínu by ste si mali zvoliť podľa toho, ako veľmi ste zvyknutí fajčiť. Skúste sa zaradiť do jednej z týchto troch kategórií fajčiarov:

  • Nízka koncentrácia nikotínu (0 – 6 mg) vás „nenakope“ a je vhodná pre tých z vás, ktorí ste nefajčili často alebo preferujete slabší „hit“. 
  • Stredná koncentrácia nikotínu (6–12 mg) je ideálnou voľbou pre fajčiarov klasických cigariet, ktorí prechádzajú na vapovanie.
  • Vysoká koncentrácia nikotínu (12 mg a viac) sa postará o silný pocit v hrdle a rýchle nasýtenie nikotínom. Odporúčame ju preto najmä silným fajčiarom.

3. Jemná chuť vs. mraky pary

Ako sme si už povedali, PG / VG pomer v e-liquidoch ovplyvňuje chuť, produkciu pary a výsledný pocit v hrdle. Ak hľadáte viac pary a jemnejšiu chuť, zvoľte e-liquid s vyšším obsahom VG. Ak ale preferujete výraznú chuť a silný „hit“ v krku, zvoľte e-liquid s vyšším obsahom PG.

husté mraky z fajčenia elektronickej cigarety

4. Kompatibilita

Pri výbere najlepšieho liquidu by ste mali myslieť aj na to, že nie všetky e-liquidy sú vhodné pre všetky typy elektronických cigariet. Zariadenia s nízkym výkonom (POD systémy) sú zvyčajne navrhnuté na používanie e-liquidov s vyšším podielom PG. Naopak, výkonné MOD systémy lepšie fungujú s e-liquidmi s vysokým obsahom VG, ktoré produkujú väčšie množstvo pary.

Týmto chybám sa vyvarujte

Ani pre skúsených vaperov nie je výber správneho e-liquidu vždy jednoduchý. Pri výbere sa totiž môžete dopustiť niekoľkých chýb, ktoré môžu zážitok z vapovania zhoršiť. Tu sú najčastejšie z nich spolu s našimi radami, ako sa im vyhnúť:

  • Výber nesprávneho PG / VG pomeru môže spôsobiť nepríjemný pocit v krku alebo produkciu nevhodného množstva pary. Ak máte zariadenie s nízkym výkonom, vyhnite sa e-liquidom s vysokým obsahom VG. 
  • Nesprávna koncentrácia nikotínu môže viesť k nevhodnému dávkovaniu nikotínu. Príliš silný e-liquid vás môže dráždiť v hrdle. Začiatočníkom preto odporúčame začať s nižšou koncentráciou nikotínu a zvyšovať ju postupne.
  • Výber nekvalitných produktov môže spôsobiť poškodenie zariadenia v prípade, že e-liquid obsahuje nebezpečné alebo nekvalitné zložky. Na trhu je totiž množstvo lacných e-liquidov neznámych značiek. Bezpečnou voľbou je nákup od overených predajcov, ktorí ponúkajú certifikované produkty

Okrem vyššie spomenutého si ešte pripomeňme, že chybou je aj výber e-liquidu len na základe jeho názvu alebo vzhľadu, bez ohľadu na chuť. Venujte pozornosť jeho zloženiu, obzvlášť zložkám, na ktoré by ste mohli byť citliví. 

Prečo si vybrať e-liquidy od E-vaper?

Naše e-liquidy sú synonymom kvality a rozmanitosti. Ponúkame široký výber produktov od renomovaných svetových značiek aj menších výrobcov, čo zaručuje, že si u nás každý nájde to, čo mu vyhovuje. Naša filozofia je jednoduchá: dostupnosť kvalitných elektronických cigariet a e-liquidov pre všetkých. Navyše, verní zákazníci môžu v rámci Bonusového programu využiť špeciálne zľavy a akcie, ktoré oceňujú ich dlhodobú lojalitu. E-vaper je tak viac než len predajca – je to spoľahlivý partner na vašej ceste za ideálnym vapovacím zážitkom.

Náš subjektívny výber najlepších e-liquidov

Z našej širokej ponuky sme pre vás zostavili rebríček piatich najlepších e-liquidov, ktoré uspokoja aj tých najnáročnejších vaperov. Samozrejme, výber je subjektívny, a preto odporúčame, aby ste si sami vyskúšali rôzne príchute a značky, aby ste našli to, čo najviac vyhovuje vašim osobným preferenciám. Každý vaper má totiž iné preferencie, čo sa týka chuti, intenzity a zážitku z vapovania.

1. Way to Vape 

Český výrobca Way to Vape ponúka pestrú paletu hotových e-liquidov s objemom 10ml a vyváženým PG / VG pomerom. Sú tak kompatibilné s rôznymi elektronickými cigaretami. Kolekcia zahŕňa širokú škálu príchutí, ktoré sú výsledkom starostlivej práce s kvalitnými európskymi surovinami. 

1. najlepší eliquid vanilla way to wape

Náš TIP: Vanilla 18mg - WAY to Vape 10ml e-liquid

2. IVG Favorite Bar Salts

Populárny britský výrobca IVG uviedol na trh sériu e-liquidov s nikotínovou soľou, ktorá ponúka jemnejší zážitok bez dráždivého pocitu v krku. Séria IVG Salt zahŕňa rozmanité príchute a je obzvlášť vhodná pre POD systémy.

2. najlepší eliquid IVG favourite BAR salt

Náš TIP: E-liquid IVG Favourite BAR Salt 10ml / 20mg: Red Apple Ice

3. Liqua 

Liqua patrí medzi obľúbené e-liquidy s vyváženým PG / VG pomerom, ktoré sú vhodné pre každú elektronickú cigaretu. Rad LIQUA Elements vyniká realistickými príchuťami a výbornou dymivosťou. Liquidy tejto značky sú známe svojou konzistentnou kvalitou a certifikovanými výrobnými procesmi. 

3. najlepší eliquid liqua ice fruit

Náš TIP: LIQUA Ice Fruit 10ml 0mg 

4. ELFLIQ

ELFLIQ od známeho výrobcu jednorázových e-cigariet Elf Bar prináša populárne príchute vo forme e-liquidov s nikotínovou soľou, ktoré majú rýchlejšiu absorpciu nikotínu bez dráždenia v krku. 

4. najlepší eliquid ElfLiq pina colada

Náš TIP: ElfLiq 20mg/ml 10ml - Pina Colada 

5. Emporio 

Česká značka Emporio je synonymom pre prémiovú kvalitu v oblasti e-liquidov. Vďaka prísnym výrobným štandardom a dlhej dobe zrenia poskytujú liquidy Emporio jedinečný chuťový zážitok. Luxusný charakter týchto produktov podčiarkuje aj elegantný dizajn balenia.

5. najlepší eliquid emporio čučoriedka

Náš TIP: EMPORIO Čučoriedka 10ml 18mg 

Vyberte si to najlepšie

Výber najlepšieho liquidu je kľúčom k tomu, aby ste si vapovanie užili naplno. Či už ste začiatočník a vyberáte si hotový e-liquid, alebo pokročilý vaper, vždy sa oplatí venovať pozornosť výberu správnej príchute, PG / VG pomeru a koncentrácii nikotínu. Pamätajte, že aj kvalita e-liquidu má výrazný vplyv na celkový zážitok z vapovania, preto vždy odporúčame investovať do produktov od overených výrobcov a predajcov.

Používáme ověření věku Adulto